Jumătate dintre români folosesc bătaia ca metodă de disciplinare a copiilor. Psihologii explică situaţia printr-un lanţ vicios: românii îşi bat copiii pentru că ei înşişi au fost bătuţi. Sursa: Hepta
De generaţii auzim acelaşi laitmotiv: „Bătaia e ruptă din Rai”, un copil „rău” nu a fost bătut la timp, „unde dă mama, creşte” şi alte aberaţii menite să inducă adultului sentimentul că a-ţi lovi copilul e mai firesc decât a-i explica unde a greşit, ori copilului ideea că oricum aşa se întâmplă dintotdeauna, deci nu se poate opune.
O fetiţă din vecini povestea recent, siderată, că un prieten de grădiniţă a fost bătut de părinte după ce căzuse şi îşi rupsese pantalonii. „Copilul oricum plângea, de durere, că se lovise, a mai sărit şi taică-su să-l lovească, să se înveţe minte”. Părinţii care îşi bat copiii provin din toate mediile sociale, chiar dacă statisticile arată că violenţa e mai des întâlnită în mediile sărace. Părinţii bătăuşi folosesc palma, cureaua, deseori lingura de lemn şi numai în cazul în care loviturile încasate de minor îl duc în spital, autorităţile intervin.
Aproape 6.000 de copii abuzaţi în 2009
Potrivit ultimului raport UNICEF, două treimi dintre români încă mai consideră că „bătaia e ruptă din Rai”, deşi, din 2004, România se află printre puţinele ţări din lume în care legislaţia interzice folosirea pedepselor fizice asupra copilului.
O statistică ANPDC (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului) arată că jumătate dintre părinţii români folosesc bătaia ca metodă de disciplinare, în timp ce mai mult de trei sferturi dintre copii declară ca sunt bătuţi de părinţi.
Pedepsele fizice aplicate copiilor deţin cea mai mare pondere în mediul rural. Anul acesta, numărul cazurilor de copii abuzaţi se ridică la 5.922, cu peste 100 mai multe decât anul precedent. A