Manuale al căror conţinut nu a mai fost actualizat de mai bine de zece ani, inutilizabile şi pline de microbi. Aceasta este oferta Ministerului Educaţiei pentru elevii care au păşit pragul şcolii. Sursa: EVZ
1 /. Deşi învăţămantul este gratuit în clasele I-VIII ( şi obligatoriu până în clasa a X-a), se pare că devine din ce în ce… mai puţin gratuit.
Neînţelegerile dintre edituri şi Ministerul Educaţiei au redus de trei ori numărul manualelor din şcoli. Ceea ce înseamnă că părinţii vor fi nevoiţi să scoată banii din buzunar, iar preţul nu este deloc de neglijat. Un manual în librării ajunge până la 20 de lei. În caz contrar, elevii vor învăţa, ca de zece ani încoace, de pe manuale care zac prin depozitele unităţilor de învăţământ. Şi asta în cazul fericit în care nu trebuie să împartă cartea cu colegul de bancă.
Transmiterea manualelor ani la rând de la un elev la altul le face impracticabile. Ca să nu mai spunem că e total neigienic ca un copil să folosească o carte care a trecut prin mai multe mâini.
Părinţii cer ca bugetul alocat achiziţiei de manuale să revină măcar la nivelul anului ‘96, când erau distribuiţi 2% pentru cartea şcolară, faţă de 0,02% la cât s-a ajuns în prezent.
„Ministerul a alocat 2,3 milioane de euro pentru manuale. Gândiţi-vă că sunt 2,5 milioane de elevii în clasele I-X. Deci, nici măcar un euro pentru fiecare elev. Până şi Moldova alocă 4 euro de şcolar. Ruşine!”, a declarat pentru evz.ro Mihaela Guna, preşedinte al Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.
Reprezentanta părinţilor spune că manualele nu sunt corelate cu programele, iar conţinutul lasă de dorit. „Nişte înşiruiri de date şi definiţii, pe care tu – adult – nu le înţelegi. Pentru că autorii buni nu mai scriu la preţurile astea, iar editorii apelează la profesori fără experienţă în dom