Bazinul din Constanţa va fi în curând repopulat cu mamifere marine, după ce delfinul Mark a murit în această vară. Specialiştii spun însă că delfinii nu trebuie ţinuţi în captivitate şi propun excursii cu vaporaşul în largul mării pentru a-i observa în mediul natural de viaţă. Bazinul din Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa va fi din nou populat cu semenii lui Mark, delfinul-vedetă, care a murit, la 31 de ani, la 1 iulie anul acesta.
De la moartea lui Mark, Delfinariul din Constanţa şi-a ţinut zilnic demonstraţiile cu leii de mare, John şi Lorry. Acum însă o delegaţie a Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa se află în China pentru a negocia achiziţionarea unor noi delfini. Directorul Complexului Muzeal, Adrian Mînăstireanu, împreună cu directorul ştiinţific, Nicolae Papadopol, duce tratative pentru cumpărarea a cel puţin patru delfini. Preţul unui delfin poate ajunge şi la sute de mii de euro. Delfinii sunt aduşi din China deoarece, potrivit legislaţiei europene, aceste mamifere sunt protejate în spaţiul comunitar.
Condiţiile „de detenţie“ de la Delfinariu
Directorul general al Societăţii de Explorări Oceanografice şi Protecţie a Mediului Marin „Oceanic-Club“, Răzvan Popescu Mirceni, nu este de acord cu achiziţionarea unor delfini din oricare altă mare. „Stocul de delfini este fragil şi sensibil“, a explicat Răzvan Popescu Mirceni. Directorul nu vede cu ochi buni dezvoltarea delfinilor în captivitate.
„Condiţiile de detenţie de la Delfinariu nu sunt tocmai în regulă. Delfinii nu sunt mamifere care să fie ţinute în captivitate“, a declarat Mirceni.
Cercetătorul marin propune însă o soluţie. „Pentru a nu ţine delfini în captivitate, la Delfinariu, s-ar putea organiza excursii cu vaporaşul în mediul lor, în largul mării“, spune biologul Răzvan Popescu Mirceni.