Vine sezonul rece, vine şi gripa. Care dintre ele? Cea care vine în fiecare an. Dar şi gripa porcină, în topul articolelor de presă. De prima gripă ne protejăm cu un vaccin. De gripa porcină, tot cu un vaccin. Dar nici un vaccin nu-i gata.
Infecţia cu virusul A(H1N1) debutează cu simptome clasice: febră puternică (peste 38 grade Celsius), tuse, dureri în gât, scurgeri nazale, stare generală de oboseală. Dintre simptomele digestive amintim: greaţă, stare de vomă, mai frecvente la copii. Astmul, durerile de spate, dificultăţile de respiraţie, starea de confuzie sunt considerate complicaţii şi anunţă o formă gravă de gripă, ce impune consultarea rapidă a medicului.
Sunt şi cazuri când infecţia poate să treacă fără simptome, discret. Potrivit un studiu efectuat în Peru, în aproximativ 33% dintre cazuri gripa vine şi pleacă în mod tăcut.
Conform primelor analize ale OMS, care au pornit de la datele furnizate de autorităţile medicale din SUA şi Canada, femeile însărcinate şi copiii între 12 şi 17 ani ar reprezenta categoriile de persoane cele mai vulnerabile. Dacă în cazul femeii gravide lucrurile sunt clare în privinţa vulnerabilităţii, tinerii sunt consideraţi mai expuşi, deoarece ei nu au fost niciodată în contact cu virusul, şi la această vârstă reacţia faţă de virus este extrem de virulentă.
IZOLARE
Toată lumea se întreabă ce ne facem în cazul în care am venit în contact cu o persoană infectată. Specialiştii spun că, dacă bolnavul este o persoană apropiată, ar trebui să limităm cât mai mult contactul cu aceasta. Potrivit criteriilor Institutului Naţional de Supraveghere Sanitară din Franţa, contact apropiat înseamnă să ne plasăm la o distanţă sub un metru de bolnav. Dacă acesta ia antivirale, el nu mai prezintă pericol pentru cei din jur, cu condiţia să nu aibă complicaţii ale bolii. O persoană bolnavă de gripa A este contagioasă una-două