Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului susţine că odată cu aplicarea garanţiei pe PET-uri este nevoie de spaţii pentru depozitarea lor. Mihail Fâcă spune că străinii intenţionează să intre deja pe piaţa din România cu tehnologii ce transformă deşeurile din plastic în biocombustibil sau în geomembrane. „Adevărul“: Cum vor fi convinşi producătorii de băuturi să introducem sistemul „buy-back“?
Mihail Fâcă: Eu sper ca ei să nu fie împotriva acestui sistem pentru că, altfel, avem o mare problemă. S-a dovedit că, dacă ne bazăm doar pe educaţia cetăţeanului indisciplinat, nu avem rezultate. Mai mult, statul nu are capacitatea coercitivă să-l pedepsească suficient de drastic.
În aceste condiţii, singura soluţie o reprezintă acest sistem stimulativ de gestionare a deşeurilor, ce funcţionează foarte bine în altă parte. Deci nu trebuie să inventăm noi roata. Copiem procedura, o adaptăm situaţiei de la noi şi-i dăm drumul, iar dacă se gripează pe undeva mecanismul se corectează.
Ce altă piedică ar mai sta în calea implementării garanţiei pe PET?
Cum vor reacţiona producătorii şi cine gestionează fondul de garanţie, acestea sunt chestiuni pe care le vom lămuri cu ei. Eu am altă emoţie mare. La început vom avea nevoie de nişte spaţii foarte mari de stocare a deşeurilor din PET-uri fiindcă tot acest sistem de colectare, ce va funcţiona cu siguranţă, va trebui să fie însoţit de componenta de reciclare.
Or, în momentul de faţă a căzut fantastic piaţa de valorificare externă a PET-urilor. Ţările prelucrează în primul rând deşeurile produse în interior. Sistemul va avea succes, dar trebuie să încurajăm şi dezvoltarea unei economii „verzi”, ce foloseşte PET-urile.
Cum veţi face asta?
Am primit o cerere de la o firmă din Ungaria ce intenţionează să intre pe p