GERMANIA. Cancelarul trebuie să împace politica liberalilor cu cea a conservatorilor, într-un guvern mandatat să scoată ţara din criză. Sursa: AP
Conservatorii (33,8% din voturi) şi liberalii germani (14,6%) au primit un mandat clar, la scrutinul legislativ de duminică, pentru a forma un guvern de centru dreapta, cu principalul scop de a scoate cea mai mare economie europeană din criză. Aceeaşi criză va tempera însă, cel mai probabil, reformele liberale dorite de unii dintre membrii viitorului guvern condus de Angela Merkel.
În planurile de viitor ale majorităţii electoratului nu au intrat social-democraţii, parteneri ai conservatorilor în actualul guvern. Aceştia au obţinut cel mai slab rezultat de după război, 23%, aflându-se într-un declin istoric. În vreme ce Verzii ( 10,7%) şi Partidul Stângii (11,9%) au obţinut rezultatele aşteptate, o istorie la scară redusă a fost scrisă de celebrul Partid al Piraţilor, apărător al drepturilor internauţilor, care a obţinut 2% din voturi.
Naşterea unui guvern
Prima sarcină dificilă a cancelarului este formarea guvernului, prin medierea viziunilor conflictuale ale conservatorilor (CDU/CSU) şi liberalilor (FDP). Scorul istoric al liberalilor conduşi de Guido Westerwelle le va asigura acestora locuri influente în executivul federal. Şanse mai mici vor avea creştin-socialii (CSU), aliaţii bavarezi ai creştin-democraţilor lui Merkel (CDU), ale căror rezultate din Bavaria (doar 42%) au fost calificate drept dezastruoase.
Liberalii şi-au exprimat intenţia de a discuta direcţiile politice, înainte de împărţirea portofoliilor şi i-au avertizat pe conservatori că vor fi nişte negociatori mai duri decât socialdemocraţii. Merkel doreşte totuşi ca ani versarea a 20 de ani de la căderea Zidului, pe 9 noiembrie, să găsească Germania cu un guvern în funcţie.
Dorinţ