Administraţia Parcului Naţional Retezat (PNR) a amenajat un traseu special pentru turiştii care nu vor sau nu pot urca pe traseele dificile din masiv. Cel mai mult se vor bucura de noul traseu însă cei mici, pentru că acesta include desluşirea a fel şi fel de ghicitori şi descoperirea unor legende. Sursa: Remus Suciu
Traseul este situat pe teritoriul comunei Sălaşu de Sus, în afara zonei protejate a Retezatului, se parcurge în trei ore şi pleacă de la Punctul de Vizitare Nucşoara, urcă într-o poiană, ajunge în zona Cârciog, apoi pe un drum forestier până la ruinele cetăţii medievale de la Mălăieşti, după care coboară spre intersecţia dintre drumurile care duc la Cabana Pietrele, respectiv Nucşoara.
O incursiune din acest traseu se poate face, chiar şi cu maşina, spre Peştera Lotrilor din satul Peştera. Pe traseu sunt amplasate şase panouri cu informaţii despre zonă, iar răspunsul unei ghicitori sau enigme de pe un panou îl poţi afla doar dacă ajungi la următorul panou.
„Este o idee mai veche de-a noastră pe care, din lipsă de fonduri, nu am putut să o aplicăm decât acum. Ea se încadrează în tentativa noastră de aduce cât mai mulţi turişti la poalele Retezatului, pentru a ajuta la dezvoltarea serviciilor de turism din zonă. În plus, este un alt traseu tematic, după cel numit „Caprele negre şi vecinii lor” (care urcă pe culmea Lolaia - n.r.). Cred că astfel, parcurgerea unui asemenea traseu nu li se va părea copiilor o plimbare banală, pentru că vor fi provocaţi să-şi pună mintea la contribuţie”, spune Florina Crişan, purtătorul de cuvânt al Administraţiei PNR.
Vizitatorii care se întorc de pe traseu, la Nucşoara, cu răspunsuri corecte la întrebările şi ghicitorile de pe panouri vor fi răsplătiţi cu suveniruri.