Porsche Bank a reuşit să scoată pe piaţă unul dintre cele mai bune credite auto, din punct de vedere al costurilor. Însă lectura contractului reduce destul de mult entuziasmul iniţial, deoarece o serie de clauze contractuale diminuează atractivitatea ofertei. Modul de ajustare a dobânzii şi executarea silită sunt principalele puncte slabe identificate de Conso.ro.
Porsche Bank figurează pe primele locuri în tabelele comparative cu credite auto de pe Conso.ro. DAE la creditele în euro trece cu puţin de 11%. Produsul este extrem de avantajos, numai dacă ţinem cont că alte bănci oferă credite cu garanţie imobiliară la acest cost.
Dobânda fixă se poate modifica
Impresia bună pe care o face oferta iniţială este însă afectată de clauzele contractuale. Modul de ajustare a dobânzii ridică semne de întrebare. Mai întâi, contractul prevede că rata dobânzii este fixă, pentru ca, în alineatul următor, să se precizeze că banca îşi rezervă dreptul de a putea revizui rata dobânzii, în condiţiile permise de lege, în funcţie de evoluţia pieţei financiar-bancare, precum şi în funcţie de modificările reglementărilor Băncii Naţionale a României.
Prin urmare, cum se poate ca o dobândă fixă să devină variabilă? Şi dacă e variabilă, care este mecanismul de ajustare, deoarece legea impune ca modificarea să se facă doar în funcţie de rata de referinţă internă sau de un indice monetar, mecanism care trebuie evidenţiat în contract? Reprezentanţii Porsche Bank ne-au răspuns că "stipularea contractuală de mai sus este considerată de forţă majoră şi nu a fost aplicată niciodată". Poate că ar fi util ca acest text să fie inclus pe viitor şi în contracte.
Restanţele de 30 de zile pot duce la executarea silită
Un alt aspect sesizat de Conso.ro este că executarea silită se poate face în 30 de zile de la apariţia restanţelor, conform clauzelo