Numarul cazurilor de obezitate la elevii din invatamantul primar s-a dublat in ultimii 8 ani. Potrivit studiului realizat de Institutul de Sanatate Publica (ISP) Bucuresti, cauza principala este stilul de viata nesanatos al scolarilor. "Majoritatea copiilor obezi servesc mai multe gustari pe parcursul unei zile, constand in dulciuri, minuturi, snacks-uri si, rareori, consuma fructe. In alimentatia copiilor si adolescentilor supraponderali si obezi se regaseste de mai multe ori pe zi consumul de produse fast-food, dulciuri, bauturi racoritoare carbogazoase", a spus autorul raportului, dr. Aurelia Cordeanu.
"In structurarea regimului de activitate si odihna, sunt prezenti numerosi factori de risc, dintre care cei mai importanti vizeaza regimul alimentar dezechilibrat, cu consum crescut de alimente hipercalorice, activitatea fizica redusa, sedentarismul si durata insuficienta a somnului", a adaugat dr. Cordeanu.
Gradul de obezitate din copilarie influenteaza gradul de obezitate de la maturitate
Studiul arata ca se constata o crestere mai accentuata a obezitatii pe grupe de varsta la copiii din invatamantul primar. Daca in 2001, in clasa a IV-a, obezitatea neendocrina a fost de 1,6%, in 2008 a ajuns la 3,6%.
Obezitatea aparuta la copii si adolescenti are un impact deosebit asupra starii de sanatate, atat fizica cat si psihica. Studiul arata ca gradul de obezitate din copilarie influenteaza gradul de obezitate de la maturitate, impreuna cu consecintele generate de fenomene negative si complicatii la varsta adulta.
Aurelia Cordeanu spune ca intre factorii care determina obezitatea se regaseste stilul de viata nesanatos, concretizat printr-un orar al meselor modificat, scolarii mananca de doua ori pe zi sau numai odata.
Copiii supraponderali sau obezi au mai multe sanse sa devina adolescenti si adulti obezi compar