Cafeaua este cea mai consumata bautura din lume. 80% din populatia lumii consuma regulat cafea, chiar daca ea inseamna si placere si durere.
Este energizanta, un tonic mental, dar doar pentru o perioada limitata. Daca pierdem numarul cafelelor consumate zilnic, acest lucru nu inseamna ca vom avea mai multa energie, ci dimpotriva, oboseala mentala se va instala mai rapid, informeaza all-creatures.org.
Cafeaua de dimineata influenteaza direct apetitul. Astfel, pentru foarte multe persoane, ea inlocuieste micul dejun, iar pe termen lung, durerile stomacale si neplacerile digestive apar rapid.
Chiar daca pe moment cafeaua este un bun tonic, pretul energiei si vigorii obtinute poate fi scump in multe cazuri. Consumul regulat, in cantitati mari, actioneaza asupra cresterii colesterolului cu 10%, au demonstrat cercetatorii americani.
O valoare crescuta a colesterolului semnifica un risc mare de aparitie a infarctului si afectiunilor cardiovasculare.
Un consum ridicat de cafea inseamna pana la noua cesti zilnic. Acesta este pragul superior al consumului de cafea, pe care, daca il atingem, efectele negative se vor inregistra rapid.
Contrar opiniei generale, cafeaua fara cofeina nu te fereste de efectele negative asupra sanatatii. Si ea creste colesterolul la un nivel alarmant, la care masurile de prevenire a complicatiilor se impun rapid.
Alte efecte negative
Un alt efect negativ al cafelei este ridicarea tensiunii arteriale. Pentru hipertensivi, o cafea dimineata nu este daunatoare, dar vor fi evitate excesele.
Creste gradul toxicitatii in organism, iar ritmul cardiac va fi mai alert si pot aparea grave dezechilibre de metabolism. Arsurile stomacale se instaleaza dupa o perioada.
Persoanele care au neplaceri stomacale dupa cafeaua de dimineata sunt predispus