Restantele mai mari de 30 de zile acumulate in contul creditelor contractate de populatie au urcat in iulie cu 8,7% fata de luna precedenta, pana la 1,99 mld. lei (470 mil. euro) pe fondul deteriorarii conditiilor economice.
Numarul restantierilor s-a majorat in acelasi interval cu aproape 8.700 de persoane, indica datele BNR.
Cele mai mari restante, de aproximativ 1,3 mld. lei (310 mil. euro), se inregistreaza in cazul imprumuturilor in lei, in ciuda faptului ca finantarile in valuta reprezinta circa 60% din soldul total al creditelor acordate populatiei. Diferenta este pusa de analisti pe seama structurii imprumuturilor.
"Creditul in lei a fost acordat fara garantii intr-o mai mare proportie comparativ cu cel in valuta si de aceea vedem restante mai mari in aceste situatii. Deteriorarea portofoliilor de credite nu trebuie sa surprinda avand in vedere faptul ca efectele recesiunii se suprapun pe o astfel de structura", noteaza Catalina Molnar, economistul-sef al RBS Bank Romania.
O treime din creditele cu intarzieri la plata ratelor lunare mai mari de 30 de zile sunt imprumuturi in euro, in timp ce restantele la creditele in dolari insumeaza 7,43 mil. lei, cu mai mult de 50% peste soldul raportat in luna iunie. Imprumuturile in valuta sunt in principal credite imobiliare sau alte tipuri de credite cu garantii.
Cele mai multe restante sunt reprezentate de intarzieri mai mari de 90 de zile, acestea ajungand in iulie la 1,64 mld. lei (390 mil. euro), cu 8,8% peste nivelul din luna precedenta. Creditele scoase de banci in afara bilantului - cazurile in care sansele de reluare a platilor sunt considerate aproape nule - au insumat 106 mil. lei, cu circa 3 mil. lei mai mult decat in iunie.
Restantele mai mari de 30 de zile acumulate in contul creditelor contractate de populatie au urcat in iulie cu 8,7% fata de luna precedenta, pana la 1,