Fondul Monetar International considera ca a actionat eficient in combaterea recesiunii mondiale, in special in Europa de Est, o afirmatie ce va conduce la numeroase dezbateri privind abilitatile FMI de a combate criza, scrie The Wall Street Journal.
"Programele sustinute de fond ajuta statele sa tina piept celei mai dificile crize", potrivit concluziilor autoevaluarii facute de FMI, care mai spune ca a fost "remarcabil" cum statele au reusit, cu ajutorul imprumuturilor de la Fond, sa evite adancirea crizelor bancare. Raportul analizeaza 15 programe de creditare ale FMI, care au fost aprobate incepand cu septembrie 2008. In aceasta perioada, conform FMI, 163 mld. dolari (111 mld. euro) au fost puse la dispozitia statelor.
FMI - prieten sau dusman?
FMI a fost pus la zid de mai multe ori pentru ca a impus conditii mult prea aspre pentru creditele acordate statelor emergente, cerandu-le acestora sa isi privatizeze industriile, sa isi liberalizeze pietele si sa reduca simtitor deficitele bugetare - conditii care uneori au condus la inasprirea situatiei economice. Statele din Asia sunt cele care prezinta cele mai adanci cicatrici. Dupa criza asiatica din '97-'98 putine state din regiune au mai apelat la ajutorul FMI. Ele au construit in schimb rezerve financiare uriase, care sa le ajute sa faca fata crizelor viitoare.
Tonul - de autofelicitare - al raportului ar putea provoca nemultumire in randul statelor afectate de criza. Un raport al Centrului de Cercetare Economica si Politica - o organizatie cu orientare de stanga din Washington - facut public inainte de studiul FMI, afirma ca institutia nu a permis statelor ce aveau nevoie de imprumuturi sa isi majoreze suficient de mult deficitele.
"FMI, in special datorita resurselor sale recent majorate, este capabil sa ofere statelor valuta necesara pentru a le permite sa puna in practica poli