România pierde în fiecare an 2.500 de medici. Este vorba despre cadre medicale care au promovat examenul de rezidenţiat şi de medici specialişti, cu vârsta medie de 36 de ani, care aleg să profeseze în spitale din Franţa, Anglia sau Olanda. Sursa: Reuters
Deficitul de cadre medicale specializate a ajuns la un nivel critic. În România există un medic la 500 de locuitori, situaţia fiind mai rea decât în Republica Moldova. Concret, în ultimii doi ani, din România au plecat peste 5.000 de medici, dintre care mai mult de jumătate sunt medici specialişti.
"Facultăţile de Medicină au anual, însumat, circa 2.500 de absolvenţi, dar este vorba despre medici foarte tineri, care nu au promovat rezidenţiatul şi care nu au niciun fel de specializare. Ştiu, din atestatele pe care le eliberez pentru medicii care pleacă pentru a profesa în alte state din Europa, că aceştia sunt fie medici rezidenţi, fie specialişti care au fost calificaţi aici, care au practică medicală de câţiva ani în România. Aşa am ajuns să avem mai puţin de un medic la 500 de locuitori, sub jumătate din media europeană", a declarat pentru evz.ro preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae.
De la 1.500 de lei la 7.000 de lire sterline
Medicii români pleacă în special în Franţa, Italia şi Belgia. "Sunt foarte solicitaţi şi ceruţi în Anglia, unde, spre exemplu, un medic de familie care în România are un salariu de 1.500-1.700 de lei, în Marea Britanie câştigă 7000 de lire sterline, la care se adaugă şi o primă de instalare de 5.000 de lire, volumul de muncă fiind la jumătate, iar condiţiile excelente", spune Vasile Astărăstoae.
"Dacă nu se va interveni ferm, cu măsuri care să producă cu adevărat efecte, în următorii ani situaţia va deveni din ce în ce mai gravă. Încă se mai poate cârpi situaţia, dar va deveni foarte critică, după statisticile noastre, în şase an