Consilierii generali se pregatesc sa traga ultimele tunuri imobiliare cu o zi inainte de schimbarea Legii urbanismului. Pe ordinea de zi de miercuri, 30 septembrie, a sedintei de Consiliu General a Municipiului Bucuresti (CGMB) se afla nu mai putin de 54 de Planuri Urbanistice Zonale, dintre care circa 90% nu ar mai putea fi aprobate pe noua lege care interzice aprobarea ridicarii unor constructii mai mari de 20 la suta fata de cat era aprobat prin Planul Urbanistic General.
Pe vechea Lege a urbanismului, derogarile de la Planul Urbanistic General erau fara limita. Daca regulamentul prevedea pe un teren construirea unei cladiri de 2 etaje, investorii puteau cere si construirea unui turn de 40 de etaje si aveau toate sansele ca proiectul sa li se aprobe.
„Majoritatea sunt derogari nesimtite de la Planul Urbanistic General, legea de construire a orasului, sau interventii in zonele istorice ale orasului, care nici macar nu au aviz de la Ministerul Culturii. Spre exemplu, pe strada Uranus, de la o inaltime de 10 metri cat era prevazuta in regulament, prin Planul Urbanistic Zonal se cer 42 de metri si nu are aviz de la Cultura. La fel pe str. Alexandru Constantinescu, nr. 19, unde de la o inaltime de 10 m, se ajunge la 21 de metri. De asemenea, 90 la suta dintre PUZ-urile care se afla pe ordinea de zi nu au prevazute locuri de parcare”, a declarat Alexandru Binescu, presedintele Asociatiei Bucuresti.
La randul sau, Nicolae Radulescu Dobrogea, presedintele fundatiei Ecocivica, a declarat ca majoritatea proiectelor care se afla maine pe ordinea de zi nu au aviz de la Ministerul Mediului. „De exemplu, PUZ-ul de pe strada Meteorologiei se afla in aceasta situatie. A venit abia ieri la Ministerul Mediului pentru aviz”, spune acesta. De asemenea, ONG-urile s-au plans de lipsa de transparenta a Consiliului general si de faptul ca investitorii car