„Roşu şi Negru“ de Stendhal poate fi cumpărat mâine, împreună cu „Adevărul“, la preţul de 10,99 lei. Prin romanele „Roşu şi Negru“ şi „Mănăstirea din Parma“, Stendhal, pe numele său real Marie-Henri Beyle (1783 – 1842), a fost un deschizător de drumuri al curentului literar numit realism. Stendhal s-a născut în Grenoble, Franţa, la 23 ianuarie 1783. N-a avut parte de o copilărie fericită, plângându-şi mama decedată când el abia împlinise şapte ani. În 1796 a intrat la Şcoala Centrală din Grenoble, iar în anii 1800 şi 1801 a luat parte la Campania din Italia ca sublocotenent în al şaselea „Regiment de dragoni“.
După revenirea sa la Paris, a fost atras de domeniul comercial şi de cel literar, dar şi de femei. Experienţa acestor ani a avut o puternică influenţă în crearea personajului Julien Sorel din romanul său „Roşu şi Negru“, publicat în anul 1830, în două volume.
În armata lui Napoleon
La 3 august 1810 a fost numit auditor în cadrul Consiliului de stat, apoi a intrat în administraţia franceză şi a participat la războaiele lui Napoleon. A călătorit mult în Germania, iar anul 1812 l-a prins în armata lui Napoleon, care invadase Rusia. După Tratatul de la Fontainebleau din 1814 a plecat în Italia, stabilindu-se la Milano. A fost consul din partea Franţei la Trieste şi Civitavecchia.
Acţiunea unui alt roman al său, „Mănăstirea din Parma“ scris în 52 de zile şi publicat în 1839, se petrece în Italia, ţară pe care o consideră mult mai sinceră faţă de Franţa natală. Beyle a folosit pseudonimul „Stendhal“, alături de alte peste 100 de nume. Oamenii de litere cred că Marie-Henri Beyle şi-ar fi împrumutat pseudonimul de la oraşul german Stendal, ca un omagiu adus fondatorului arheologiei moderne, Johann Joachim Winckelmann, originar din acest ţinut.
Cele mai bune romane, pe timp de boală
@N_P