A-l ajuta pe un adolescent sa stea pe propriile picioare si sa isi asume responsabilitatea propriilor decizii este una dintre cele mai dificile sarcini cu care se confrunta un parinte. Ai vrea sa il incurajezi dar ti-e teama ca va gresi si tot el va suporta consecintele. Pe de alta parte, daca nu invata acum sa ia decizii, sub supravegherea ta, atunci cand?
Cu cat un copil se invata de mic sa isi asume responsabilitati si sa aleaga dintre diverse variante pe cea optima, cu atat este mai bine pentru el. Face parte din procesul firesc de maturizare, spun jurnalistii de la parentingteens.about.com care se arata pregatiti sa ofere cateva sfaturi tuturor parintilor constienti ca vine o vreme cand "puiul" trebuie aruncat din cuib, daca nu vrea singur sa incerce sa "zboare".
Pasul 1: Pregatirea parintelui
In primul rand parintele trebuie convins ca a venit momentul sa faca un pas inapoi. Adolescentul trebuie sfatuit si apoi lasat sa hotarasca, fie ca este vorba despre probleme foarte serioase cum ar fi alegerea unui liceu, fie de altele mai putin complicate dar la fel de importante, cum ar fi alegerea prietenilor sau a unui sport pentru care sa se antreneze intensiv.
Intr-adevar, este extrem de dificil pentru un parinte sa vada ca nu mai indeplineste acelasi rol fundamental in viata copilului sau. Dar, pentru binele copilului, el trebuie sa invete sa isi ascunda temerile, emotiile, nerabdarea de a vedea rezultatele finale.
Pasul 2: Ce ai face daca...?
Un parinte trebuie sa isi ia in serios rolul de "antrenor" al copilului sau in privinta luarii deciziilor. Adolescentul trebuie pus frecvent in situatia de a hotari sau macar de a-si pune singur problema unei reactii intr-o anumita situatie.
"Uite ce a patit X..Tu ce ai fi facut?" sau "Cand eram de varsta ta...Ce crezi, am facut bine? Cum crezi c