Întrucât garanţiile nu pot fi valorificate la un preţ care să asigure recuperarea creditelor, băncile propun întreprinderilor scheme de modificare a împrumuturilor.Pentru a evita executarea silită, IMM-urile cu probleme pot apela la restructurarea creditelor. Metoda nu este însă o soluţie pentru amânarea insolvenţei inevitabile. Mai citeşte şi:
Cu cât se ieftinesc creditele în lei până la finele lui 2009?Avantajele creditelor alternative la „Prima Casă“Arad: Credite pentru pastile, la pensie
Condiţiile economice actuale i-au adus pe mulţi dintre micii întreprinzători cu credite în imposibilitatea de a-şi mai achita ratele la timp. Scăderea agresivă a vânzărilor, deprecierea monedei naţionale şi creşterea dobânzilor sunt doar câteva din cauze. Pentru a evita executarea silită a garanţiilor, restructurarea creditelor la care IMM-urile întâmpină probleme în rambursare este una dintre soluţii.
Măsura este acceptată de bănci şi pentru că preţurile bunurilor aduse în garanţie au scăzut foarte mult, iar acestea nu pot fi valorificate la un preţ care să asigure recuperarea creanţelor băncilor, potrivit Asociaţiei Române a Băncilor. Totuşi, pentru că băncile îşi asumă un risc nou prin restructurare, procesul nu trebuie înţeles de clienţi ca o măsură de amânare a insolvenţei inevitabile. Pentru a-şi putea restructura creditele, agenţii economici trebuie să demonstreze că întâmpină probleme financiare.
RESCADENŢAREA
Rescadenţarea presupune modificarea scadenţei şi/sau a sumei de plată a uneia sau a mai multor rate de credit fără a se depăşi durata iniţială de acordare a creditului.
La rescadenţarea datoriilor se încheie un act adiţional la contractul de credit, se generează un nou grafic de rambursare şi se modifică datele din scadenţarul iniţial. De asemenea, se pot acorda perioade de graţie de până la