La nici doua zile de la alegerile legislative pentru Bundestag, oamenii de afaceri germani si-au prezentat deja lista cu reformele dorite conservatoarei Angela Merkel si liberalului Guido Westerwelle, ale caror formatiuni vor forma coalitia de guvernare din fruntea tarii, scrie The Wall Street Journal.
Printre cerinte se numara reducerile de taxe, imbunatatirea sistemului de educatie, investitii in energie si mediu si acordarea de credite pentru companii.
Uniunea Crestin-Democrata (CDU), condusa de cancelarul Angela Merkel, si Partidul Liber-Democrat (FDP), a lui Guido Westerwelle, cel care are sansa sa devina primul ministru de externe homosexual al Germaniei, au castigat alegerile de duminica pentru Bundestag, Camera inferioara a Parlamentului. Astfel, CDU a obtinut 33,8% din voturi, iar FDP - care propune reforme apropiate sectorului de business - un scor nemaiatins pana in prezent, de 14,6 procente.
Angela Merkel a declarat ca vrea sa formeze noul guvern pana la 9 noiembrie, cand Germania va celebra cea de-a 20-a aniversare a caderii Zidului Berlinului.
Cele doua formatiuni au inceput deja negocierile, insa acestea nu se anunta usoare. Ambele partide au venit cu planuri ambitioase. Daca CDU a promis reduceri de taxe de 15 miliarde de euro, FDP a promis reduceri de 35 de miliarde de euro. Cu toate acestea insa, Angela Merkel a anuntat ca Germania nu-si va permite sa inceapa procesul de reducere de taxe pana in 2012.
Dorintele oamenilor de afaceri
Viitorul guvern va avea o serie de probleme economice de rezolvat, precum cresterea somajului - care atinge aproape 8% - si a deficitului bugetar.
Oamenii de afaceri germani au si ei propria lista. JŸrgen Hambrecht, director executiv al companiei chimice BASF, este de parere ca rezultatul alegerilor este o oportunitate pentru realizarea unor schimbari semnificative.
"Prio