Albumul „Van Gogh. Viaţa şi opera“ va fi distribuit împreună cu „Adevărul“ şi „Adevărul literar şi artistic“ la preţul de 12,99 lei. Volumul oferit de Editura Adevărul în colaborare cu Editura Giunti din Florenţa face parte din colecţia „Pictori de geniu“. Vincent Van Gogh s-a născut în 1853 la Groot-Zundert, un sat din nordul Brabantului, în familia unui pastor reformat, care aparţinea vechii burghezii olandeze. Urmează primele clase primare acasă, cu o învăţătoare, iar apoi este trimis la internat în oraşul Zevenberger.
La 16 ani, devine ucenicul unui negustor de artă din casa de comerţ fondată de unul dintre unchii săi.
După terminarea formării sale în acest domeniu este trimis la Bruxelles, la Londra şi la Paris, unde îşi exprimă faţă de câţiva cumpărători indignarea provocată de tratarea artei ca o marfă oarecare. Tânărul Vincent se hotărăşte pentru profesia de pastor. În 1878 obţine un post de predicator în Belgia, la Borinage, locuit de lucrători din minele de cărbuni. Constrâns să părăsească misiunea, se va hotărî pentru artă.
Un promotor al avangardei
De-a lungul acestei tinereţi zbuciumate, Van Gogh a realizat o serie de desene în cărbune, de peisaje în acuarelă, iar scenele de la Borinage se remarcă prin realismul lor crud, aproape de naturalism. După 1880 este influenţat de arta maeştrilor olandezi, iar doi mai târziu începe să picteze în ulei.
Dar marea operă a lui Van Gogh se forjează în Franţa, unde ajunge în 1886. Cunoaşte atmosfera efervescentă a Parisului, se întâlneşte cu Toulouse-Lautrec, cu Seurat, cu Camille Pissaro şi cu Gauguin. Este interesat de maniera de a picta a impresioniştilor, pe care o şi adoptă pentru un timp. Doi ani mai târziu, se instalează la Arles, în sudul Franţei.
Aici viziunea picturală se schimbă. Culoarea incandescentă, formele sinuoase,