Foşti generali şi colonei de Securitate l-au condus miercuri pe ultimul drum pe fostul şef al al Departamentul de Informaţii Externe (DIE) a Securităţii, generalul Nicolae Pleşiţă, într-o ceremonie la care SRI susţine că nu a blocat accesul. Vlad, Pleşiţă, Enoiu, Priboi sau despre justiţia Securităţii (Radu Călin Cristea)
UPDATE 18.13 Şeful Biroului de Presă al SRI, Sorin Sava, a declarat, citat de NewsIn, că Serviciul nu a avut nicio implicare în organizarea funeraliilor generalului Nicolae Pleşiţă şi nu a avut ofiţeri care să participe la înmormântare . Potrivit lui Sava, SRI nu a depus coroane de flori la înmormântare şi nu a participat cu ofiţeri la ceremonia de înhumare a generalului Nicolae Pleşiţă. De asemenea, Serviciul dezminte şi informaţia potrivit căreia generalul Pleşiţă ar fi murit într-un spital al Serviciului Român de Informaţii din Bucureşti.
UPDATE 18.00 Vladimir Tismăneanu despre Pleşiţă, într-un comentariu pentru HotNews : " a fost lacheul dictaturii, atat sub Dej cat si sub Ceausescu ", " a avut mult sange pe maini si nu a ascuns acest lucru ", " era chiar mandru de crimele comise ", “ «Pumnul, ghioaga si revolverul»: acestea au fost instrumentele pe baza carora s-a construit cariera lui ". Vladimir Tismăneanu este preşedintele Comisiei Prezidenţiale Consultative pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România şi a fost preşedintele Comisiei Prezidentiale de Analiză a Dictaturii Comuniste din România .
Pleşiţă a fost înmormântat în oraşul natal Curtea de Argeş, la cimitirul parohial Sf. Dumitru, în prezenţa a aproximativ 50 de persoane. Ofiţerii SRI nu au permis însă accesul decât până la poarta cimitirului, potrivit NewsIn.
Pleşiţă a murit luni într-un spital al SRI din Bucureşti, în urma unor afecţiuni cronice, potrivit NewsIn
Fostul şef DIE a fost suspe