Europa Centrala si de Est a fost regiunea cea mai lovita de criza economica si va avea nevoie in continuare de sustinere financiara din partea institutiilor internationale, este concluzia la care a ajuns Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Institutia anunta ca "nu exista nicio urma de indoiala ca criza mondiala actuala a afectat fostele state comuniste cu economii in tranzitie mai mult decat orice alta regiune".
Pe de alta parte, banca a facut apel la guvernele din intreaga lume pentru o majorare a capitalului cu 50%, bani necesari pentru a reduce impactul crizei economice in Europa Centrala si de Est, scrie Financial Times.
Bani pentru credite
Banca multilaterala, controlata de 60 de guverne, printre care si cei 27 de membri ai Uniunii Europene, Statele Unite si Japonia, are nevoie de inca 10 mld. euro - o suma modesta in contextul sumelor pe care guvernele le-au injectat pe pietele financiare - pentru a putea sa acorde mai multe credite statelor din regiune si sa compenseze pentru o scadere puternica a fluxurilor private de capital in tarile foste comuniste.
Anuntul BERD sugereaza ca statele fost comuniste ar putea avea nevoie de sprijin extern de la institutiile guvernamentale si cvasi-guvernamentale pentru o perioada. In traducere libera: nu va complaceti. Acesta este un mesaj pentru piete, care au evoluat satisfacator dupa ce in primul trimestru al acestui an au traversat cea mai dificila perioada. Cu toate acestea nu trebuie ignorat ca aprecierea actiunilor companiilor din Europa Centrala si de Est listate la bursa paleste in comparatie cu performanta celorlalte piete emergente.
Investitorii din Europa Centrala si de Est nu aveau nevoie de o confirmare in ceea ce priveste situatia din regiune.
Mesajul ii are printre destinatari si pe ministrii de finante, pe oficialii guvernamentali si pe banc