Greutatea mică la naştere e unul dintre factorii care pot duce la decesul copiilor de până la un an. Multe cazuri de mortalitate infantilă ar putea fi prevenite dacă s-ar interveni medical la timp. Cei mai vulnerabili sunt copiii născuţi prematur. În România, rata de deces a copiilor mai mici de un an este de 22,9 la sută, faţă de 5,72 la sută, cât este media înregistrată pentru celelalte ţări din Uniunea Europeană. Aceste date ne situează pe primele locuri în Europa la capitolul mortalităţii infantile.
„Greutatea mică la naştere, afecţiunile respiratorii (precum pneumonia), malformaţiile congenitale (cum sunt cele de cord) şi afecţinile din sfera digestivă sunt principalele cauze ale mortalităţii infantile”, afirmă Alin Stănescu, medic primar pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului (IOMC) din Bucureşti.
Prematurii, cel mai mare risc
Cele mai multe dintre decesele în rândul copiilor de până la un an sunt corelate cu o greutate la naştere sub 2.500 de grame, întâlnită mai ales în cazul copiilor născuţi prematur. „Infecţiile (gripă, rubeolă, toxoplasmoză, listerioză şi infecţii urinare), anemiile, bolile cardiace grave şi afecţiunile respiratorii severe ale mamei, sarcina multiplă, malformaţiile uterine şi anomaliile fetale sunt câteva cauze ale naşterilor premature”, afirmă Iuliana Ceauşu, medic specialist obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic „Dr. Ioan Cantacuzino“ din Bucureşti.
Sarcina trebuie monitorizată medical
Multe dintre decesele bebeluşilor pot fi prevenite dacă gravida merge regulat la controale medicale şi face analize de sânge şi ecografii, prin care pot fi depistate unele malformaţii. Riscul de a naşte prematur poate fi evitat, de exemplu, dacă sunt tratate eventualele infecţii ale gravidei.
„Prevenirea naşterii premature trebuie începută prin c