RAT Cluj reduce preţul la gigacalorie după ce şi-a schimbat furnizorul de gaze naturale, preţul acesteia fiind cel mai mic din ţară. Economiile vor fi folosite în noi investiţii în modernizarea sistemelor. Regia Autonomă de Termoficare a anunţat astăzi scăderea preţului la gigacalorie pe care îl va practica în această iarnă. Şefii RAT au schimbat furnizorul de gaze naturale, care va fi din această iarnă, Petrom. Prin această manevră, în această iarnă clujenii vor avea facturi cu circa 10 la sută mai mici faţă de iarna trecută, potrivit primarului Sorin Apostu.
Economiile la bugetul RAT se ridică la circa două milioane de lei. Dacă oferta E.ON gaz pentru contractul furnizării de gaze pentru această iarnă s-a ridicat la 67 de milioane de lei, oferta celor de la Petrom a fost de 65 de milioane de lei.
Facturi mai mici şi fără datorii
Clujenii vor câştiga în această iarnă circa 10 la sută la factură, potrivit calculelor Primăriei Cluj-Napoca. Dacă iarna trecută, preţul gigacaloriei a fost de 169 de lei, în această iarnă acesta va scădea la 165 de lei.
Preţul de producţie al unei gigacalorii este de 347 de lei, diferenţa faţă de preţul către populaţie fiind acoperită din subvenţii de la bugetul local şi cel de stat.
Directorul RAT Cluj, Emil Miron, a spus că unul dintre motivele pentru care au putut negocia un preţ mai bun este faptul că, spre deosebire de majoritatea regiilor din ţară, ei nu au datorii la furnizori sau la stat.
Mândru de performanţele RAT Cluj, primarul Sorin Apostu a făcut o comparaţie cu preţurile şi datoriile altor regii din ţară. Potrivit primarului, preţul unei gigacalorii variază de la 175 de lei la Iaşi, la 184 de lei la Braşov sau 202 lei la Arad. La capitolul datorii, cam toate regiile înregistrează, potrivit lui Apostu, datorii mari. Dacă CET Braşov are 97,3 m