Mare parte din cei 50 de agenţi urmăriţi penal în dosarul „Corupţie la Rutieră” va scăpa de trimiterea în judecată după ce încadrarea juridică dată faptelor comise a fost schimbată într-una mai blândă. Cei patru agenţi pentru care începuse urmărirea penală pentru luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă au scăpat de acuzaţiile de luare de mită. Încadrarea juridică pentru cei acuzaţi doar de abuz în serviciu s-a schimbat în instigare la abuz în serviciu urmată de neexecutare.
„Ceea ce putem spune în această fază a anchetei este că s-a schimbat încadrarea juridică într-una mai uşoară, care ne este favorabilă. S-au împuţinat şi numărul de acte materiale reţinute în sarcina clientului meu”, a declarat Gianina Poroşnicu, avocata unuia dintre poliţiştii inculpaţi. Vor fi trimişi în judecată doar 16 agenţi
Astăzi, şapte dintre agenţii care urmează să fie trimişi în judecată au fost chemaţi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi pentru prezentarea materialului de urmărire penală şi pentru a-şi formula probe.
„Nu are relevanţă câte schimbări de încadrare juridică s-au făcut pentru că nu toţi cei celor cărora li s-a schimbat încadrarea juridică vor fi trimişi în judecată iar prezentările de material nu vor fi făcute tuturor după schimbarea încadrării. Voi prezenta materialul de urmărire penală la un număr mai mare de agenţi, în jur de 15 – 16, şi apoi voi aprecia. În funcţie de apărările pe care şi le fac, în cursul săptămânii voi decide asupra celor care vor fi trimişi în judecată şi va fi putea fi emis şi rechizitoriul”, a declarat Florin Căşuneanu, procurorul de caz.
Dosarul „Corupţie la Rutieră” a fost deschis în ianuarie, şi, de la patru agenţi cercetaţi penal, s-a ajuns la începerea urmăririi penale împotriva a 50 de agenţi (41 de la Serviciul Poliţiei Rutiere Iaşi şi 10 de la diferite secţii din teritoriu care