Casele de Sănătate se vor împrumuta cu 2,8 miliarde de lei ca să mai aibă cu ce funcţiona până la sfârşitul anului. Distribuitorii de medicamente vor fi obligaţi la o contribuţie suplimentară la stat. Deciziile au fost anunţate de premierul Boc. Ordonanţa de Urgenţă aprobată în şedinţa de miercuri prevede posibilitatea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a caselor de asigurări de sănătate de a încheia angajamente legale suplimentare în anul 2009, în limit
Casele de Sănătate se vor împrumuta cu 2,8 miliarde de lei ca să mai aibă cu ce funcţiona până la sfârşitul anului. Distribuitorii de medicamente vor fi obligaţi la o contribuţie suplimentară la stat. Deciziile au fost anunţate de premierul Boc.
Ordonanţa de Urgenţă aprobată în şedinţa de miercuri prevede posibilitatea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a caselor de asigurări de sănătate de a încheia angajamente legale suplimentare în anul 2009, în limita sumei de 2.800 milioane de lei pentru servicii şi medicamente (peste 660 de milioane de euro), cu termen de plată în anul 2010. “Am apelat la această variantă a creditului de angajament astfel încât până la finalul anului să fie asigurate fondurile necesare medicamentelor şi serviciilor medicale”, a spus premierul Emil Boc.
Vrei să mai vinzi medicamente? Plăteşte!
Executivul a decis şi ca începând cu data de 1 octombrie, să fie introdus sistemul de “clawback”, mecanism cost-volum. “Clawback” este un sistem prin intermediul căruia toţi producătorii de medicamente care desfac produse pe piaţa românească vor contribui la finanţarea sistemului public de sănătate cu 5% până la 11% din veniturile realizate în urma vânzării produselor. Grila de contribuţie va fi progresivă, premiţând scăderea efortului financiar public pe măsura creşterii volumelor de medicamente achiziţionate.
După primele opt luni ale anului, Fondul Naţio