Aproximativ 10 la sută din români suferă de afecţiuni cronice ale rinichilor, iar peste 7.000 de pacienţi supravieţuiesc datorită dializei (formă artificială de îndepărtare a reziduurilor din organism şi a excesului de sare şi de fluide din sânge, utilizată atunci când rinichii nu mai funcţionează). În ţara noastră există 72 de centre de dializă, conform datelor Ministerului Sănătăţii.
Servicii medicale la standarde europene
De curând, acestora li s-a adăugat un nou centru privat de dializă, International Healthcare Systems (IHS), inaugurat la Focşani.
În cadrul acestuia, peste 172 de pacienţi vor beneficia atât de terapii medicale la standarde europene, cât şi de consultaţii de nefrologie, ghiduri proprii de dietă şi de tratament, consiliere specializată din partea unui asistent nutriţionist şi din partea unui psiholog, educaţie medicală atât pentru ei, cât şi pentru familiile lor. Pacienţii care necesită dializă peritoneală vor beneficia de livrarea la domiciliu a materialelor pentru acest tip de terapie.
Centre IHS de dializă au fost construite în întregime în Brăila, Galaţi şi Fundeni, iar unele funcţionează în cadrul unor spitale, precum Spitalul „Sf. Ioan“ şi Spitalul „Sf. Pantelimon“ din Bucureşti şi Spitalul Judeţean din Buzău.
Peste 35 la sută din pacienţii care au nevoie de dializă, adică 2.795 de bolnavi, urmează terapia în centre private. Anual, numărul celor care au nevoie de dializă creşte cu 5-10 la sută.