Numărul mic al românilor care-şi investesc banii în acţiuni cotate la Bursa (sub 100.000) poate fi explicat pe de-o parte de scandalurile care au vizat piaţa de capital în anii '90, şi, pe de altă parte, de comisioanele „piperate” percepute de brokeri. Serviciile unei societăţi de intermediere financiară costă. Sumele sunt percepute clienţilor sub diferite forme: comisioane de tranzacţionare, de administrare sau de succes. În plus,&
Numărul mic al românilor care-şi investesc banii în acţiuni cotate la Bursa (sub 100.000) poate fi explicat pe de-o parte de scandalurile care au vizat piaţa de capital în anii '90, şi, pe de altă parte, de comisioanele „piperate” percepute de brokeri.
Serviciile unei societăţi de intermediere financiară costă. Sumele sunt percepute clienţilor sub diferite forme: comisioane de tranzacţionare, de administrare sau de succes. În plus, unii brokeri impun o sumă minimă pentru deschiderea unui cont, care poate ajunge şi la 50.000 de lei de exemplu, în caul SSIF Prime Tranzaction.
Pe lângă suma minimă investită iniţial, dacă vreţi să jucaţi la bursă trebuie să luaţi în calcul şi comisioanele percepute de brokeri. Pentru tranzacţionare, se percepe un comision mediu de 1%. Există brokeri care au oferte mai bune - 0,3% la Goldring, dar şi brokeri care penalizează tranzacţiile cu volume mici, cerând comisioane peste 1%.
Taxele de consultanţa de asemenea pot fi incluse în pachetul de cont sau pot fi percepute separat. Pe lista de tarife se poate adauga şi un comision de succes (la conturile discreţionare) ce poate atinge până la 20% din profitul anualizat. Toate aceste opţiuni fac dificilă alegerea unui broker.
Conturile discreţionare - cele mai scumpe, cele decident - cele mai ieftine
Conturile discreţionare, oferite de o parte din societăţile de brokeraj, promit că vor investi banii în numele clienţilor, brokeru