Atunci cand o persoana apropiata trece printr-o perioada dificila are tendinta de a nega realitatea, iar tie iti revine rolul de a incerca sa o faci sa inteleaga cu ce se confrunta cu adevarat.
Negarea poate impiedica o persoana sa primeasca ingrijirea eficienta, potrivit Care 2. De exemplu, multe familii gasesc diferite scuze atunci cand unul dintre bunici are pierderi de memorie si devin mai atente doar atunci cand nu il mai gasesc in casa. Din cauza negarii se pot distruge relatii, iar viata de zi cu zi devine din ce in ce mai grea.
Cum te poti confrunta cu negarea?
Negarea este un mecanism de adaptare. Daca ai de-a face o persoana ce refuza sa vada si sa creada realitatea, ai rabdare cu ea. Unii oameni au nevoie de mai mult timp pentru a accepta realitatea. Trecerea timpului este suparatoare pentru tine, insa foarte necesara pentru ei.
Negarea se distinge prin lipsa de informatii. Ignoranta poate fi remediata prin colectarea informatiilor necesare, ceea ce ii permite persoanei in cauza sa ia decizii mai bune.
Asigura-te ca o persoana care isi neaga situatia intelege ce optiuni are si, de asemenea, daca este vorba despre o persoana bolnava fa-o sa inteleaga la ce trebuie sa se astepte: tratamente si simptome. Incurajeaza-l sa mearga sa discute cu diferiti experti.
In cazul unei persoane care uita diferite lucruri, incearca sa ii faci pe cei din jur ca exista o problema repetandu-le momentele critice. Uita unde pune lucrurile, se repeta foarte des, se rataceste in drumul spre casa? Sunt semne clare ca are o problema. Ia atitudine.
Cand un membru al familiei iti critica tot timpul deciziile, nu o lua personal, este posibil sa fie bolnav.
Discuta cu persoana respectiva despre lucrurile pe care evita sa le accepte. Uneori, la aflarea unei vesti rele, oamenii se inchid in ei