Flexibilitatea dezvoltatorilor în negocieri face din perioada actuală un moment bun pentru schimbarea apartamentului vechi cu unul nou.
Trendul de ieftinire înregistrat în ultimul an pe segmentul ansamblurilor rezidenţiale a ajuns la punctul final, susţin la unison jucători din real estate-ul autohton. „Piaţa a atins o limită istorică. Sunt deja dezvoltatori care vând sub costurile de construcţie”, a declarat Ion Cătuţoiu, managing partner în cadrul companiei imobiliare Real Time, în cadrul unei conferinţe organizate în urma târgului Timon. De aceeaşi părere este şi Asher Lax, marketing director Adama. De scăzut nu vor mai scădea preţurile decât acei dezvoltatori care vor avea probleme serioase de finanţare, fiind ameninţaţi cu ieşirea din piaţă. Şi Valentin Tănase, vicepreşedintele Vitan Platinum Towers se arată cât se poate de sceptic faţă de posibilitatea continuării trendului de ieftinire a apartamentelor noi în următoarea perioadă.
Următorii doi ani, din nou pe creştere
Dincolo de scenariul stagnării preţurilor pe segmentul apartamentelor noi, o reluare a trendului de scumpire nu este exclusă. Majorările nu vor mai fi însă comparabile cu cele din anii 2006-2007. „În următorii doi ani, preţurile din Bucureşti vor creşte cu 10-20%”, estimează Lax. În acest context, crede Alexandru Petrescu, partner manager în cadrul agenţiei Esop, criza economică are un avantaj major. „E cel mai bun moment să treci de la o locuinţă veche la una nouă. Acum este o diferenţă foarte mică între vechi şi nou”, subliniază acesta.
Pentru moment însă, este greu de imaginat că s-ar putea merge mai departe decât atât, susţin jucătorii din piaţă. Cătuţoiu subliniază că aşteptarea cumpărătorilor de a cumpăra la preţuri cât mai mici, cum ar fi de 500 de euro pe metru pătrat, este nefondată, deoarece această sumă reflectă doar costul de construcţie. Or, în preţul unui apa