» Dublarea restantelor romanilor la creditele bancare pe primele sapte luni fata de perioada similara din 2008 ar trebui sa aduca masuri temporare dure, precum acordarea de credite numai pentru investitii, crede analistul Ilie Serbanescu.
» Restantierului roman, conform unui studiu Coface, este bucurestean, de 30-35 de ani si cu un imprumut de nevoi personale in euro.
» Situatia nu pare sa se imbunatateasca prea curand: directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, avertizeaza ca, pana sa trecem de consecintele crizei actuale, vom fi loviti de una noua.
Un sfert din romanii care au credite sunt in urma cu plata ratelor, arata cifrele oficiale ale bancherilor. Sunt peste 4,4 milioane de romani si firme care s-au imprumutat la banci pana la sfarsitul anului trecut, iar din acestia 1,5 milioane aveau cel putin doua credite. Conform Biroului de Credite, peste un milion dintre cei cu credite au cazut victime crizei financiare si au intarziat cu peste 30 de zile rambursarile lunare. Analistul economic Ilie Serbanescu spune ca "au pierdut cei mai imprudenti, cei care au luat credite in valuta si au salariul in lei si cei care au folosit imprumuturile pentru altceva decat pentru investitii".
Din datele centralizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) cu privire la comportamentul financiar al populatiei si al agentilor economici in profil teritorial rezulta ca, numai pe luna august, restantele la creditele in valuta sunt de 5,3 ori mai mari decat in august 2008, iar cele in lei – de 2,5 ori mai mari. "Foarte multi dintre cei care au luat credite in anii trecuti resimt efectele crizei economice. Criza nu-i alege pe cei care erau sau nu «pe val» anul trecut", ne-a spus Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank.
Cel mai recent portret-robot al restantierului la plata ratelor catre banci, realizat de compania de recuperare de creante Cof