Legea privind intrarea în legalitate a menajerelor ar putea afecta negativ salariile acestora. Peste 200.000 de românce muncesc la negru, ca menajere în Italia şi sunt afectate de prevederile Legii siguranţei naţionale care stipulează obligativitatea intrării lor în legalitate. Legea siguranţei naţionale din Italia, promulgată şi pusă în aplicare din vara acestui an, are ca efect aruncarea în ilegalitate a peste 500.000 de menajere şi îngrijitoare imigrante.
Dintre acestea, peste 200.000 sunt românce. Chiar dacă asupra lor nu planează ameninţarea acuzaţiei de clandestinitate, România fiind un stat care face parte din Uniunea Europenă, conaţionalele rămân în afara legii din cauză că muncesc la negru.
500 de euro pentru a intra în legalitate
Familiile care beneficiază de serviciile unei menajere sau ale unei îngrijitoare, fără ca raportul de muncă să fi fost legalizat, au avut până astăzi posibilitatea de a intra în legalitate, plătind o taxă iniţială de 500 de euro. În afară de taxă, există şi o serie de condiţii impuse de stat legate de venitul angajatorului, care nu trebuie să fie mai mic de 20.000 de euro pe an.
În plus, menajera trebuie să fi lucrat cel puţin trei luni la angajator înainte de i se face contract de muncă. Cei care vor fi prinşi că au menajere care lucrează la negru, în urma unui control ulterior, riscă amenzi de până la 40.000 de euro. Perioada în care menajerele ar fi putut intra în legalitate a fost de 30 de zile, pe toată durata lunii septembrie. Optimismul autorităţilor, înaintea lansării acţiunii, nu s-a regăsit în rezultatele acesteia.
Legalizarea este prea scumpă
Publicaţiile din Peninsulă au descris acţiunea în termeni ca „eşec”, „iniţiativă ratată” sau „inutilă” în articolele dedicate legalizării menajerelor. La jumătatea lunii septembrie, Ministerul de