Generalul de Securitate Nicolae Pleşiţă, decedat ieri la vârsta de 80 de ani, a fost înmormântat astăzi la Curtea de Argeş. În urma unuia dintre cei mai vizibili și vocali torționari comuniști din România, rămâne o istorie a represiunii, marca nepedepsită a brutalității totalitare, dar mai ales imaginea unei țări ale cărei conturi cu trecutul recent nu s-au încheiat, de fapt, niciodată. Sursa: Sorin Antonescu Nicolae Pleşiţă şi-a petrecut ultimele trei luni într-un sanatoriu aparţinând Serviciului Român de Informaţii (SRI). Din celebrul torţionar a mai rămas doar un bătrân cu o ultimă expresie chinuită, îmbrăcat în costum negru. Pe ultimul drum i-au fost alături foşti colegi, colonei de securitate şi ofiţeri SRI din Curtea de Argeş.
Apariția presei a fost privită cu suspiciune, iar un bărbat a strigat, la un moment dat – „Ziariştii să plecaţi, sunteţi toţi nişte jigodii!”. De altfel, nici un aparat foto şi nicio cameră video nu a fost permisă în Biserica Sfântul Dimitrie din cartierul Capu Dealu şi nici în cimitirul din apropiere, acolo unde a fost înmormântat generalul.
Ascensiunea unui securist "de bine"
Figură notorie a aparatului represiv din România comunistă, Nicolae Pleşiţă s-a născut la data de 16 aprilie 1929, în oraşul Curtea de Argeş. Fostul şef al spionajului extern din Epoca de Aur a intrat de tânăr în Partidul Comunist Român, devenind activist cu problemele tineretului. În anul 1948, Nicolae Pleşiţă a fost recrutat ca angajat al Securităţii.
Ascensiunea sa în structurile serviciilor de informaţii începe acum, avansând extrem de rapid într-o perioadă în care Securitatea era recunoscută pentru metodele 'neortodoxe' pe care le convoca în acţiunile întreprinse împotriva 'duşmanilor poporului'.
Între 1962 şi 1967, Pleşiţă este comandant de Securitate pe Regiunea Cluj, subordonându-şi direc