Grădinăritul ecologic se bazează, în principal, pe folosirea unor tehnici de cultură respectând mediul şi ecosistemul, pe o bună gestionare a resurselor naturale, cum ar fi apa şi, în special, pe folosirea oricăror îngrăşăminte naturale în locul pesticidelor.
Grădinăritul ecologic este un mod de a grădinări respectând echilibrul mediului unui ecosistem. Întrucât anumite insecte sunt foarte utile în culturi, regula globală a acestui concept de grădinărit este să profităm cât se poate de mult de aceste insecte, nu să le eliminăm, aşa cum ar face acţiunea pesticidelor şi îngrăşămintelor chimice.
Acestea, spre deosebire de compostul biologic, nu fac deosebirea între insectele bune şi cele rele şi le elimină pe toate. În aceste condiţii, grădinarul se bazează pe principiul că plantele hrănite suficient de un pământ de calitate şi bogat în nutrienţi se pot apăra mai bine - fiind mai puternice - faţă de paraziţii şi insectele distrugătoare fără ajutorul pesticidelor de sinteză. Îngrăşămintele verzi şi prepararea insecticidelor naturale constituie în acest sens un aliat pentru a avea o grădină frumoasă, biologică.
Compostul şi îngrăşămintele naturale
Dacă doriţi să vă lansaţi în grădinăritul ecologic, trebuie să ştiţi că obţinerea unor plante frumoase este condiţionată de calitatea şi capacitatea solului de a le furniza acestora nutrienţii necesari.
În primul rând, trebuie să pregătiţi pământul, fertilizându-l. Trebuie să hrăniţi solul cu compost de mai multe ori pe an, pentru a produce humus, şi cu îngrăşăminte verzi (trifoi, lupin, spanac). Compostul poate fi obţinut din deşeuri vegetale (rămurele, frunze moarte, ierburi) şi resturi din bucătărie, precum coaja fructelor şi a legumelor, coji de ou zdrobite, frunze şi fructe sau legume uscate, ori resturi menajere (pliculeţele de ceai folosite, cantităţi mici de hârtie ruptă, păr