Potrivit Codului Fiscal, din 2010, vor fi impozitate cu 16% şi câştigurile realizate din depozitele bancare pe care le avem. Începând de anul viitor, vor fi supuse impozitării cu 16%, prin reţinere la sursă, câştigurile din plasa mentele bancare. Sursa: Andre Spirache
Potrivit lui Romeo Cosma, manager partner la Cosma & Asociaţii, este vorba despre dobânzile obţinute pentru depozitele la termen, precum şi la cele overnight. În schimb, nu sunt impozitate dobânzile la contul curent, care de obicei sunt foarte mici, din cauză că banca nu îşi poate realiza niciun plan de investiţii cu aceste sume.
În opinia lui Romeo Cosma, guvernul ar trebui să menţină şi anul viitor scutirea de impozit pentru dobânzile la depozitele bancare ale persoanelor fizice, pentru a încuraja economisirea. În acest an, toate aceste depozite au fost scutite de impozitare, însă nu şi în 2010, conform Codului Fiscal.
Primii vizaţi, clienţii bancari
Specialiştii bancari spun că primii care vor fi loviţi de această măsură sunt proprietarii acestor depozite, pentru că aceştia vor câştiga mai puţin. „Dacă depozitarii sunt ţintiţi de această măsură, de cealaltă parte băncile ar putea fi motivate să-şi menţină averea financiară”, ne-a declarat Rozalia Pal, economistulşef al Unicredit Ţiriac. Totodată, reprezentanta băncii se arată sceptică în legătură cu această măsură, mai ales că ea nu va aduce prea mulţi bani la buget.
„Nu reprezintă o soluţie care să ajute la reducerea deficitului statului. Dar, pe de altă parte, aceasta ar fi o soluţie pentru a-i îndruma pe oameni spre depozitele pe termen scurt”, mai spune economistul-şef al Unicredit Ţiriac. Dacă ar fi să ne uităm la alternative, aceasta pare a fi cea mai avantajoasă soluţie, comparataiv cu investiţiile pe Bursă ori titlurile de stat.
Calcule estimative @N_P