Doar două persoane şi-au manifestat dorinţa de a începe afaceri chiar dacă statul le garanta 60.000 de lei nerambursabili. Cei doi „curajoşi” intenţionează să înfiinţeze firme în domeniul prestărilor de servicii. După ce, anul trecut, niciun gălăţean nu a reuşit să atragă fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea unei afaceri - bani disponibili prin programul START, derulat prin Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (OTIMMC) Galaţi - în 2009, două persoane au solicitat finanţare pentru a se iniţia în domeniul antreprenoriatului. Rădiţa Gavriliu şi Cătălin Dimache intenţionează să înceapă o afacere în domeniul prestărilor de servicii.
„ Cei doi au vârste până în 40 de ani şi au depus cerere de finanţare prin programul START, solicitând suma maximă care ar fi putut fi acordată, respectiv 60.000 de lei ”, a declarat Bogdan Ionescu, responsabil Birou pentru Implementarea Programelor şi Proiectelor pentru IMM.
Dorinţa de a deveni patroni este mult mai redusă în rândul brăilenilor. Potrivit datelor prezentate pe site-ul Ministerului IMM-urilor, nicio persoană din Brăila nu a depus cerere de finanţare prin programul care se adresa tinerilor interesaţi să devină proprii lor şefi.
Dezinteresul gălăţenilor şi brăilenilor pentru înfiinţarea firmelor a fost explicat de Marian Filimon, preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) Galaţi, conform căruia: „ Tinerii nu se mai îngrămădesc să devină patroni deoarece toţi vor să lucreze la stat. Salariul mediu din sistemul bugetar este mai mare decât cel din privat. Patronii au taxe şi impozite de plătit. Sunt controlaţi la sânge şi autorităţile nu-i spijină” .
Precizăm că programul START a avut două etape: participarea la un work-shop pentru sprijinirea dezvoltării IMM-urilor şi cea de-a doua etapă în care cele mai bune planuri de afa