Veniturile locuitorilor din mediul urban au scăzut simţitor din cauza crizei, cea mai afectată categorie fiind cea a persoanelor cu studii elementare. Tinerii burlaci sunt printre norocoşii care au câştigat mai bine în această perioadă.
În primele opt luni ale acestui an, veniturile a peste 40% dintre orăşenii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 ani s-au diminuat cu cel puţin un sfert, în vreme ce 14% declară că veniturile lor s-au diminuat la jumătate. Cei mai mulţi dintre locuitorii oraşelor mici, care sunt căsătoriţi, se numără printre cele mai afectate categorii sociale.
Dintre persoanele care au declarat că au mai puţini bani ca la începutul acestui an, aproape jumătate au absolvit doar opt clase (gimnaziul). Doar 15% dintre repondeţii cu studii superioare susţin că au venituri mai mici faţă de primele luni ale anului.
„Dacă facem o descriere a celor care au declarat că veniturile lor au crescut de la începutul anului, cei mai multi sunt persoane tinere, până în 30 de ani, necăsătorite, cu studii medii şi superioare, salariaţi cu funcţii de conducere sau experţi”, a declarat Lăcrămioara Loghin, directorul general al companiei Exactcc.
În funcţie de vârstă, cea mai afectată categorie o reprezintă persoanele care au trecut de 45 de ani. De asemenea, femeile au fost afectate într-o mai mare măsură de efectele negative ale crizei decât bărbaţii.