» In plina criza economica, tot mai multi producatori autohtoni de lapte sunt hotarati sa renunte la afacerea lor pentru ca pretul primit de la marii procesatori este prea mic.
» Unii, in semn de protest, prefera chiar sa arunce laptele decat sa-l vanda la un pret "batjocoritor" pentru munca lor si vad ca singura solutie pentru iesirea din impas ca statul sa stabileasca un pret de referinta pentru litrul de lapte.
Andrei Marcel este unul dintre producatorii autohtoni care s-au confruntat cu problemele de pe piata laptelui din Romania. El conduce Federatia Nationala a Crescatorilor de Ovine si este membru in Asociatia Crescatorilor de Bovine din Romania. Andrei Marcel apreciaza ca domneste haosul pe piata laptelui de la noi si considera ca statul este singurul responsabil pentru aceasta. In vremurile astea, producatorul a ajuns chiar sa fie destul de sceptic si fata de avantajele demersului asociativ in care a crezut initial. "Suntem la mana procesatorilor, care au profitat de faptul ca nu am fost asociati. Vara asta, spre exemplu, procesatorii au facut presiuni asupra taranilor sa vanda litrul de lapte cu 0,40-0,50 de lei. si taranul a cedat, caci laptele e un produs perisabil si ce se gandeste el... ca se strica pana la o oferta mai buna", spune Andrei Marcel.
"Am aruncat laptele la canal decat sa accept un pret batjocoritor"
Producatorul sustine ca a avut si o perioada buna in care simtea ca nu muncea degeaba pentru ca obtinea un pret convenabil pe litrul de lapte. Acum insa situatia sa arata cu totul altfel. "Am avut contract cu Danone o perioada, imi dadea 90 de bani pe litru, dar din luna mai a acestui an Danone s-a retras din zona Ardealului. Apoi am colaborat cu un alt procesator, dar nu am fost multumit. Imi oferea 0,70 de lei pe litru, nu se respecta ca pretul sa fie in functie de nivelul de grasime din lapte si