Regulile după care funcţionează Uniunea Europeană sunt vechi de pe vremea când din blocul comunitar făceau parte 15 state, faţă de 27 câte numără UE în prezent. În calea modernizării instituţiilor Uniunii Europene mai stau acum doar Polonia, Irlanda şi Cehia, singurele state membre care nu au ratificat Tratatul de la Lisabona. Primul pas îl fac irlandezii vineri. Irlanda a respins în 2008 Tratatul de la Lisabona, aruncând Uniunea Europeană într-o criză instituţională, mai ales că acest Tratat a fost elaborat în urma unui alt eşec: respingerea Constituţiei europene, prin referendum, în 2005, de alegătorii francezi şi olandezi.
Irlandezii merg vineri la un nou referendum pentru modernizarea UE, în schimbul unor garanţii oferite de Bruxelles pentru a calma temerile avute de irlandezi şi în 2008 : Uniunea Europeană nu se va atinge de o serie de "caracteristici celtice" precum interzicerea avortului, neutralitatea militară şi administrarea propriului sistem de taxe. În plus, în cazul unui rezultat pozitiv, Irlanda îşi va păstra comisarul european.
Citiţi aici mai multe despre împotrivirea irlandezilor.
Sondajele realizate în ultimele două săptămâni arată creşterea susţinătorilor Tratatului şi scăderea numărului de indecişi, iar preşedintele polonez Lech Kaczynski a promis că va semna Tratatul de la Lisabona "imediat" după anunţarea unui răspuns pozitiv la referendumul irlandez.
Dar soarta Tratatului de la Lisabona rămâne neclară pentru că Republica Cehă vrea să tergiverseze ratificarea documentului. Senatori liberali din Cehia vor contesta Tratatul la Curtea Constituţională. "Va fi vorba despre o cerere vizând examinarea conformităţii (Tratatului de la Lisabona) cu ordinea constituţională", a declarat Jiri Oberfalzer, senator din cadrul Partidului Liberal (OSD), care a admis că se dore