Adulţii sănătoşi nu ar trebui să consume mai mult de cinci grame pe zi, în timp ce pentru un copil sunt suficiente două grame. Sursa: Cosmin Marinescu
Nutriţioniştii spun că una dintre poveştile pe care le ştiu toţi românii, „Sarea în bucate”, nu trebuie interpretată ca un îndemn. Cu alte cuvinte, e bună sarea în mâncare, dar numai dacă porţia zilnică nu depăşeşte cinci grame.
Excesul de sare favorizează boli răspunzătoare de un număr mare de decese: hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă, osteoporoză, accidente vasculare şi boli de rinichi. „Cei mai sensibili sunt copiii, bătrânii şi cei care nu au un organism sănătos. Necesarul de sodiu şi clor ni-l putem asigura şi fără să consumăm sare de masă”, vine explicaţia nutriţionistului Corina Zugravu.
Ea atrage atenţia că anumite mâncăruri trebuie evitate întrucât sunt extrem de bogate în sodiu. Este vorba de produsele de la fast-food, mezeluri, conserve şi afumături.
O mâncare poate primi gust şi de la condimente
Medicii susţin că un adult sănătos trebuie să mănânce într-o zi aproximativ cinci grame de sare, cei cu insuficienţă cardiacă sub două grame, iar hipertensivii trei grame. La copii, cantitatea trebuie redusă la jumătate: două grame pe zi sunt suficiente.
Marele beneficiu al sării pentru sănătate este că oferă organismului necesarul de iod. Românii o apreciează mai mult pentru faptul că dă gust alimentelor, însă nu este de neînlocuit. Nevoia de a mânca sărat se dobândeşte în timp, dar vă puteţi dezvăţa de acest obicei scăzând gradual aportul de sare. Receptorii pentru gust se vor adapta corespunzător. Cu cât folosiţi mai puţină sare, cu atât mai mult vă veţi putea bu cura de gustul natural al alimentelor.
Pe de altă parte, puteţi înlocui sarea cu diferite condimente. „Este mult mai sănătos dacă folosiţi piper, ard