Fizică şi chimie în limbi străine, istorie şi inginerie sunt câteva dintre domeniile de licenţă sau masterat care au dispărut anul acesta. Motivul: reducerea pe cât posibil a cheltuielilor. Sursa: Codrin Prisecaru
Anul universitar 2009-2010 debutează, astăzi, în toată ţara, cu festivităţile de rigoare, dar şi cu strângerea curelei în toate instituţiile de învăţământ superior, care au început să adopte diverse măsuri de reducere a cheltuielilor.
Prima dintre ele face ca, la 1 octombrie 2009, să se numere mai puţini boboci decât în ceilalţi ani. Astfel, specializările care nu „aveau lipici” la tineri - chimie, fizică, inginerie fizică sau istorie - au fost desfiinţate.
Fizica şi chimia, „cenuşăresele” educaţiei
Prima instituţie care şi-a anunţat planul anticriză a fost Universitatea din Bucureşti (UB), unde anul începe fără specializările Chimie în limba engleză, Chimie în franceză, Fizică în engleză şi Fizică în franceză. „S-a făcut o redistribuire a studenţilor care au preferat aceste domenii, dar nu erau prea mulţi. Vorbim despre nişte specializări fără mare căutare”, arată Aurel Ghimpu, purtătorul de cuvânt al instituţiei.
„Tăierea” specializărilor nu-i atinge doar pe studenţii - puţini, ce-i drept - care-şi doreau să se specializeze în domeniile respective, ci şi pe profesori. „Avem trei cadre didactice care au rămas cu normele necompletate. Aşa că, pentru o perioadă determinată, ei se vor dedica cercetării ştiinţifice. Apoi, dacă nu se vor redresa lucrurile, vor trebui să-şi găsească altceva”, a explicat Constantin Oancea, decanul Facultăţii de Chimie de la UB. În condiţiile în care niciunul dintre candidaţii la admiterea din acest an nu a optat pentru Chimie într-o limbă străină, ca primă specializare, desfiinţarea acestor domenii a fost firească. „Chimia în engleză nici n-a mai fost acreditată din