Garda Naţională de Mediu a acreditat peste 3.000 de agenţi ecologici voluntari, care veghează ca legea să fie respectată. Multe dintre ariile protejate sau cursurile de apă au fost curăţate în urma sesizărilor făcute de agenţii de mediu către autorităţi. „Ecologul voluntar este un fel de «spion» care anunţă autorităţile atunci când observă oameni care încalcă Legea Mediului. Am făcut peste 2.000 de sesizări în calitate de agent ecolog voluntar. Sunt primul cetăţean din România care a primit un certificat care atestă această calitate. Peste 50% din problemele de mediu semnalate de mine au fost rezolvate de autorităţi, iar certificatul pe care l-am obţinut de la Garda de Mediu în 2006 m-a ajutat să am o poziţie oficială faţă de cei care nu respectă legea”, spune Nicolae Rădulescu Dobrogea, preşedintele organizaţiei de mediu, Eco-Civica.
Ecovoluntarii, cu sacii de gunoi în spate
În România, în acest moment în afară de organizaţiile de mediu, există peste mii de agenţi de mediu voluntari.
Ei ajută la depistarea şi rezolvarea problemelor ce apar pe mediu. Cu sacii de gunoi în spate, urcă pe munţi sau coboară în peşteri şi adună gunoaiele sau sesizează autorităţile atunci când apar poluări accidentale, defrişări ilegale sau diverşi cetăţeni certaţi cu legea uită sau care ignoră cu desăvârşire că natura trebuie protejată, şi nu împânzită de cărbuni arşi de la grătare sau de milioane de PET-uri.
Au găsit gropi de gunoi ilegale
„În multe dintre judeţele ţării sunt agenţi ecologici voluntari, iar numărul lor, în întreaga ţară, depăşeşte 3.000. Ne sunt de mare ajutor. Am depistat şi am închis cu ajutorul acestor oameni gropi neconforme de gunoi, iar în portul Constanţa, printre mormanele de fier vechi, agenţii au descoperit deşeuri electrice şi electronice şi ne-au anunţat imediat”, spune Silvian Iones