Clujenii pot vedea în cadrul singurului târg creştin din România clopote „high-tech“ sau incoane cu foiţă de aur de 10.000 de euro. „Ultimele tendinţe” în materie de obiecte de cult sunt şi clopotele şi toaca automatizate. Pentru „automatizare” se plăteşte 4000 de lei.
Peste 30 de producători de obiecte bisericeşti din Germania, Grecia, Belarus, Ucraina şi România expun la Cluj veşminte sfinte, icoane, clopote şi candelabre, scaune arhiereşti etc, toate necesare „echipării” complete ale unui lăcaş de cult. Atracţia Târgul Internaţional de Veşminte, Icoane, Cărţi şi Obiecte Bisericeşti sunt de departe lucrările bisericeşti aduse de la Iaşi de firma Art Georgis.
Mozaic la preţul unei maşini noi
Aici, o lucrare care îmbină sticla fuzionată şi mozaicul, care deţine brevet de invenţie, costă cât preţul unui autoturism nou, 10.000 de euro. Pentru realizarea unei asemenea lucrări sunt necesare şase luni, în care să lucreze 15 oameni, fiecare artist fiind specializat pe un anumit aspect al lucrării. „Foiţa de aur, faptul că este pictat manual şi durata realizării lucrării însumează acest preţ. Vânzările merg mai bine decât anul trecut. Se pare că încă se mai donează chiar dacă e criză”, a declarat Alina Lelescu, reprezentant regional vânzări firma Art Georgis.
Un mozaic realizat de aceaşi firmă costă la târg 8.000 de euro, iar un vitraliu 7000 de euro, ultima modă fiind cele aplicate pe termopane. „Ne-am adaptat şi noi tendinţelor şi am inventat o metodă prin care aplicăm vitraliul pe geamul termopan”, a adăugat Lelescu.
Toaca automatizată, ultima găselniţă
Din categoria „ultimelor tendinţe” în materie de obiecte de cult sunt şi clopotele şi toaca automatizate. Cu un singur apăsat de buton sau apelerea unui număr de telefon introdus în softul acestora, călugării sau oamenii bisericii sunt scutiţi de efortul clo