La initiativa arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, in ariile ecologice protejate din Dobrogea au fost construite, in ultimii ani, sapte manastiri care nu au autorizatie de mediu.
Asociatiile neguvernamentale de protectie a mediului il acuza pe IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, ca a initiat construirea unor manastiri in ariile ecologice din Dobrogea. Fete bisericesti din Constanta si din Tulcea sunt acuzate, la randul lor, ca au petrecut in ultimii ani foarte multe zile prin birourile primariilor pentru a obtine aprobarile necesare construirii unor lacasuri de cult in arii protejate. In urma acestor demersuri, calugarii au primit de la primarii PSD din Macin, Babadag si Topolog terenuri, sub forma de donatie, pe care s-au amplasat manastirile. In actele de donatie se precizeaza ca terenul are statut de islaz comunal si se atribuie gratuit Arhiepiscopiei Tomisului pentru construirea lacasurilor de cult. La scurt timp dupa aprobarea acestor donatii, primarii PSD au emis autorizatii de construire. Administratiile locale au ignorat faptul ca terenurile donate au statut de arie protejata ecologic si nu au solicitat autorizatie de mediu anterior emiterii autorizatiei de construire. Astfel, administratorii ariilor protejate s-au trezit cu santiere in zonele ecologice si, in scurt timp, Arhiepiscopia Tomisului a sfintit manastirile chiar daca ecologistii au protestat, iar administratorii parcurilor si rezervatiilor ecologice incepusera demersurile pentru oprirea constructiilor.
Arhiepiscopia Tomisului a construit pana anul trecut, cand s-a constituit Episcopia Tulcea, care a preluat jurisdictia acestor lacasuri de cult, manastiri la Macin si la Valea Teilor, in Parcul National "Muntii Macin". Botanistul Mihai Petrescu, cercetator la Institutul de Cercetari Ecomuzeale Tulcea, spune ca "amplasarea manastirilor in interiorul Parcului National "Munt