La un an de la izbucnirea crizei economice în România, numărul agenţiilor imobiliare din Dolj a scăzut dramatic. Doar aproximativ 15% dintre acestea mai funcţionează, iar reprezentanţii acestora spun că nu este exclus ca numărul lor să se diminueze până în primăvară.
Din septembrie 2008, când şi-au făcut simţită prezenţa primele semne ale crizei, şi până în prezent, numărul agenţiilor imobiliare din Dolj a scăzut cu aproximativ 85%. „De la 200 de agenţii câte erau anul trecut, în prezent mai sunt doar 30“, a declarat Cristian Clenciu, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI).
Acesta a explicat că agenţiile care mai funcţionează s-au menţinut pe piaţă reducând cheltuielile de funcţionare, în special prin schimbarea sediilor în spaţii mult mai mici sau în propriile locuinţe şi reducerea personalului. În plus, şi-au profesionalizat serviciile şi le-au diversificat (oferă acum servicii de vânzare sau închiriere atât a locuinţelor, cât şi a spaţiilor de birouri sau comerciale, precum şi activităţi de evaluare şi consultanţă). Potrivit vicepreşedintelui ARAI, avantajate au fost şi agenţiile care au avut un portofoliu bogat de clienţi şi care au ştiut de-a lungul timpului să obţină recomandări pozitive.
Agenţiile au nevoie de servicii profesionalizate
Nici următoarea perioadă nu va fi tocmai uşoară pentru agenţiile imobiliare. „Pentru a rezista pe piaţă, agenţiile imobiliare trebuie să-şi profesionalizeze serviciile şi să evite să lucreze pe proiecte care nu le acoperă lucrările de execuţie“, a precizat Cristian Clenciu. Chiar şi aşa, numărul celor care vor reuşi să menţină pe piaţă ar mai putea scădea.
„Deocamdată, cred că numărul agenţiilor va mai scădea până în primăvară-vară. Apoi, cei care se vor hotărî să se lanseze într-o astfel de afacere trebuie să fie foarte bine pregătiţi sau să angajeze oame