Brăileanul mutat la Iaşi este medic rezident. Fără legătură cu profesia, realizează de peste patru ani machete de avioane, vehicule militare şi submarine.
Unii zic că pentru a fi bun într-un domeniu trebuie să te pregăteşti din timp. Alţii vin cu probe clare: o pasiune descoperită târziu poate fi compensată cu energie şi implicare. Povestea lui Dragoş Puia este un argument concret. „Am ajuns modelist întâmplător. Acum vreo patru-cinci ani căutam pe Google poze cu modele de maşini şi am ajuns pe nişte forumuri de specialitate. Mi s-au părut interesante şi m-am gândit că aş putea să încerc şi eu“, îşi aminteşte tânărul.
Raliul Paris-Dakar a trecut prin mâinile sale
De atunci, a construit zeci de machete, de la un Bleriot XI, avion proiectat şi construit la 1908, la submarine clasa Los Angeles, care au ieşit din uz prin anii ’90. „Preferatele mele sunt avioanele şi vehiculele militare. Mi se par mult mai interesante decât cele civile“, spune Dragoş. Şi, e drept, nicio machetă din colecţia sa nu scapă fără poveste.
„A fost contruit de armata... cumpărat de... folosit cu succes în atacul împotriva...“ sunt explicaţiile pe care modelistul le ataşează fiecărui avion, tanc sau vehicul la scară mică. Şi informaţiile curg cu precizie, ca şi cum medicul rezident pasionat de modelism ar avea şi abilităţi solide de istoric.
Dragoş este„cartonist“. Machetele sale, fragile şi robuste în acelaşi timp, conţin rar alt material decât carton – colorat, pliat, împletit, decupat, perfect pentru a reda la scară mică vehicule, avioane, submarine. Şi nu. Nu sunt jucării.
„Dacă nu ar respecta cu fidelitate proporţiile originalelor, poate ar fi. Dar când studiezi şi munceşti atât pentru una singură, cu siguranţă nu le mai poţi considera jucării. Pentru mine sunt ca un viciu“, explică el. Este copleşit de satisfacţie atunci când un mod