Bazinul de la Cluj beneficiază de aparatură unică în centrul şi sud-estul Europei, dar nu poate fi omologat ca "olimpic"
La 6 milioane de euro s-au oprit costurile construcţiei noului bazin de înot al Universităţii Babeş Bolyai de la Cluj, devenind astfel a doua construcţie de acest gen din ţară după cea de la Izvorani, a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Alimentarea cu apă, filtrarea, ventilaţia, clorurarea, totul este controlat electronic. "Bazinul de la Cluj are staţie de electroliză, prima montată la un bazin din România. Avantajul acesteia este că produce clor şi reduce în proporţie de 80 la sută costurile de întreţinere a apei. La fel şi automatizarea, care monitorizează zilnic calitatea apei, este prima de acest gen din centrul şi sud-estul Europei. Aparatura este în întregime marcă germană şi italiană", a precizat Voicu Lăzărean, responsabil de realizarea părţii tehnologice a bazinului.
Totul bine şi frumos pînă în momentul atestării bazinului. COSR nu poate omologa piscina ca fiind "olimpică". Motivul? Bazinul clujean de 50 de metri lungime are doar 8 culoare disponibile, nu 10, atît cît prevăd standardele internaţionale. Cele două culoare "moarte", de rezervă, lipsesc. La noua bază de înot, cele 8 culoare de concurs sînt despărţite de margini de doar 30 de centimetri în loc de 2,5 metri. Concluzia: nu vor putea fi organizate aici competiţii importante.
La fel şi la Iaşi
La Iaşi se află în construcţie un nou complex de nataţie, dar lucrările au fost întrerupte momentan din cauza crizei financiare. Şi bazinul de la Iaşi va avea tot 8 culoare, şi nu 10, din cauză că proiectul construcţiei a fost realizat acum 20 de ani, în 1989. La Cluj există în proiect şi un nou bazin, destinat exclusiv poloiştilor.
"E păcat că nu se vor putea organiza aici concursuri internaţionale. Pentru noi însă e suficient pentr