Guvernul moldovean speră să obţină susţinere financiară de la FMI şi UE, dar şi de la Rusia, pentru a scoate ţara din criza economică, a apreciat marţi, la Bruxelles, premierul Vladimir Filat. Sursa: Agerpres
Primele dificultăţi ale noului executiv sunt financiare, ţinând cont că economia s-a contractat dureros, deficitul e de 10% din PIB, iar autorităţile au probleme cu plata pensiilor.
Un ajutor financiar ar putea fi acordat de Comisia UE, iar detaliile unui acord cu FMI-ul vor fi discutate la jumătatea lui octombrie, când o delegaţie a instituţiei va vizita Chişinăul, a precizat premierul, citat de Info-Prim Neo. Într-o discuţie cu deputaţii din Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului UE, Filat a sugerat că guvernul aşteaptă şi o tranşă a creditului de 500 de milioane de dolari promis de Rusia regimului Vladimir Voronin. Detaliile acordării creditului vor fi însă clarificate împreună cu liderul rus Dmitri Medvedev la Summitul CSI din octombrie, de la Chişinău.
Rusia vrea clarificări
Deşi Filat a anunţat că doreşte „relaţii pragmatice” cu Moscova, iar omologul său, Vladimir Putin, l-a felicitat ieri pentru alegerea în funcţie, Rusia nu pare mulţumită de noua direcţie a Moldovei. Ministrul de externe, Serghei Lavrov, va veni săptămâna viitoare la Chişinău pentru a discuta despre „preferinţele geopolitice” ale noii conduceri, potrivit presei ruse.
Rusia are o problemă cu dorinţa Chişinăului de a cere consolidarea rolului SUA şi UE în procesul de negocieri privind Transnistria, anunţată marţi la ONU. Nemulţumiri la Moscova a stârnit şi premierul Filat, care a evocat marţi o posibilă reexaminare a statutului de neutralitate al Moldovei, în perspectiva aderării la NATO. Anunţul de ieri al NATO privind sprijinirea eforturilor Chişinăului în vederea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Moldovei