Haosul creat prin căderea Guvernului este o experienţă prin care au trecut şi alte state europene. Unul dintre ele, chiar în timp de criză. Sursa: Reuters
Executivul ceh a fost înlăturat prin decizia Parlamentului, în luna martie, când criza mondială lovea în pieţele globale. Prin consultarea a doi experţi în politică externă şi economie, evz.ro vă prezintă efectele pe care criza politică le-a avut asupra Cehiei şi care pot apărea şi la noi.
„La nivel internaţional, crize apar peste tot, dar în cazul nostru, ideea este cât de constituţional reuşim să rezolvăm situaţia”, a declarat, pentru evz.ro, Dan Petre, analist de politică externă în cadrul Institutului Diplomatic Român.
Cheia pentru a nu pierde la nivel de imagine este „să găsim o rezolvare rapidă şi constituţională”, a spus acesta, precizând că o mare pierdere este cea a ministrului de externe, Cristian Diaconescu, „un ministru de talie”, după cum l-a definit. În Cehia, situaţia a fost destul de diferită la nivel politic, când a căzut guvernul, în martie. Dar, la nivel social, ne pasc efecte asemănătoare, crede analistul. Cursul de schimb valutar este în pericol şi frământările la nivel de sindicate sunt puternice.
„Depinde foarte mult de Banca Naţională dacă va menţine cursul de schimb valutar”, a subliniat acesta, adăugând că o altă problemă va fi găsirea unui partener de dialog cu sindicatele, ţinând cont de faptul că pe 5 octombrie este programată o grevă a acestora.
Totuşi, a mai spus Dan Petre, comparaţia cu Cehia nu poate fi făcută în toate punctele. În martie, Cehia deţinea preşedinţia Uniunii Europene, iar la nivel economic, se făceau simţite şi la ei primele efecte ale crizei.
Bugetul pe 2010, prioritatea
Criza politică stârnită va accentua criza economică, potrivit lui Liviu Voinea, analist al Grupului pentru