De 15 ani, Ioan Tecar a cumpărat active falimentare, le-a dezvoltat şi le-a făcut profitabile. Acţionarul majoritar al fabricii de hârtie Pehart Tec, Ioan Tecar, s-a asociat în 2009 cu BERD pentru a putea deveni cel mai mare producător de şerveţele din România. Ioan Tecar din Dej a reuşit să atragă în acţionariatul companiei sale Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), fiind prima investiţie a acestei instituţii într-o societate cu capital integral privat din România. A fost ceea ce se cheamă o tranzacţie de succes.
Contribuţia BERD, de şase milioane, pentru un sfert din companie, l-a ajutat pe Tecar să finalizeze investiţia, de peste 26 milioane de euro, într-o nouă linie de producţie a hârtiei igienice şi a prosoapelor de bucătărie. “Pentru mine gestul lor a reprezentat o garanţie a succesului şi a viitorului acestei firme”, spune emoţionat Tecar. Societatea din Petreşti a devenit astfel cel mai mare producător de hârtie tip tissue (şerveţele, hârtie igienică, prosoape din hârtie) din România.
Afacere de familie
În ultimii 15 ani strategia sa a fost aceea de a cumpăra active falimentare, de a le dezvolta şi a le face profitabile. Grupul său de 13 firme, cu afaceri de peste 125 milioane euro (în 2008), are creşteri constante, cu cel puţin 20% anual, pe fiecare segment pe care activează: producţie plase sudate, construcţii, fabrică de mortare, tâmplărie PVC, vânzări camioane, depozite.
Povestea lui a început ca o afacere de familie, în anul 1994, când a înfiinţat societatea „Metalicplas Impex”, producător de plase sudate, panouri de gard, plase împletite şi cuie. Astăzi este al doilea producător de plase sudate din ţară, după precizările antreprenorului.
„Numărul de firme şi volumul afacerilor a crescut şi am simţit nevoia de o structură care să administreze toate aceste soci