Italia, una dintre cele mai fascinante bucătării ale lumii. Ţara diversităţii culinare (prin cele 20 de regiuni, fiecare cu aromele ei) cucereşte pe oricine, indiferent de gusturi.
Parmigiano Reggiano, Prosciutto di Parma, Mozzarella, jambonul, orezul..., apoi pizza napolitană, pastele bologneze sunt doar câţiva dintre mesagerii bucătăriei italieneşti în întreaga lume. La toate acestea se adaugă vinurile fine care întregesc rafinamentul meselor.
LUMEA PASTELOR
Italia este fără îndoială patria pastelor. Spaghete, penne rigate, fusilli, fusilli tricolore etc. se pot prepara în combinaţii pe care cu greu le-am putea refuza. Nu trebuie uitate sosurile cu care se servesc aceste mâncăruri. Un adevărat italian nu va găti niciodată paste cu sosuri din comerţ, ci şi-l va prepara singur pe cel potrivit.
Iată o reţetă specifică de sos de roşii, pentru care avem nevoie de o ceaşcă de roşii conservate, un căţel de usturoi, o ceapă tocată fin, doi morcovi, o ţelină mai mică, o lingură de ulei de măsline, două linguri de unt, două linguriţe de sare şi patru linguriţe de piper. Ceapa, morcovul, usturoiul şi ţelina se toacă mărunt. Se pun la călit în unt amestecat cu ulei de măsline, pentru 4-5 minute. Se adaugă roşiile tăiate cuburi, sare şi piper şi se lasă 15 minute.
Vă propunem şi noi câteva preparate cu paste. Buon appetito!
SPECIFIC
Din bucătăria italiană, ca de altfel din toate bucătăriile mediteraneene, nu pot lipsi uleiul de măsline, oţetul balsamic, măslinele verzi şi măslinele negre. Despre uleiul de măsline se ştie că are o tradiţie milenară şi ca ingredient pentru medicamente şi chiar pentru îngrijirea tenului. Italienii folosesc foarte des măslinele verzi în salate, umplute cu ardei roşu, pentru gust şi aspect.
Spaghete cu parmezan şi roşii
Ingrediente: 500 g spaghete, ulei de